Passa al contingut principal

L'ús de l'estació meteorològica com a eina per a la gestió del reg en els cultius.


L'ús d'una estació meteorològica ens permet conèixer les necessitats de reg que tenen els nostres cultius d'una manera bastant exacta. Mitjançant l'estació meteorològica vam aconseguir un ús eficient de l'aigua en agricultura. Per això a partir de dades com temperatura, humitat, radiació solar, velocitat del vent, podem estimar les necessitats hídriques del cultiu. Per a això fem servir models matemàtics com el de Penman-Monteith. Aquest model és l'acceptat per la FAO i s'utilitza com a model de referència per al càlcul de l'evapotranspiració de referència (ET0).
L'evapotranspiració potencial ens indica el consum d'aigua que es produeix en un metre quadrat. Aquesta consum d'aigua es corregeix mitjançant el coeficient de cultiu (Kc). Aquest coeficient depèn de la cobertura del cultiu i de l'estat fenològic de la planta. Per tant, l'evapotranspiració del cultiu (ETc) s'obté aplicant el coeficient Kc a la ET0.
ETc = ET0 x Kc
Actualment, hi ha al mercat aplicacions que ens permeten obtenir els resultats d'evapotranspiració d'una forma directa a partir de les dades obtingudes de l'estació meteorològica. Aquestes aplicacions ens proporcionen avisos del risc potencial de plagues i malalties..

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Erugues del pi ("procesionaria") mortes als 10 dies d'haver fet el tractament amb endoteràpia

El dia 14 de Novembre férem una aplicació mitjançant endoteràpia a uns pins d'un dels nostres clients. La parcel·la està situada a la localitat de Palma (Mallorca). Els pins són de l'espècie Pinus halepensis i són uns exemplars joves. Aquests arbres estan orientats cap a l'est, i cada any són colonitzats per la Thaumetopoea pityocampa . Les papallones ponguen els seus ous de finals de juliol fins al mes de setembre. Com es pot observar a les imatges, els pins ja presentaven símptomes clars de la plaga. Es pot observar com les puntes de moltes de les branques s'assequen i les erugues comencen a colonitzar l'arbre. Pi colonitzat per Thaumetopoea pityocampa . (14/11/2017) Colònia d'erugues vives (14/11/2017) Colònia d'erugues mortes en fase L3 . (25/11/2017). Trobem erugues en els estats larvaris L2 i L3 . Es comencen a formar els nius sedosos de les erugues. Cal recordar que a partir de l'estat L3 , les erugues disposen de pèls ur...

Endoteràpia com a mètode sostenible per combatre la processionària.

Endoteràpia com a mètode sostenible per combatre la processionària.   Amb l'arribada de la tardor comencen a nàixer els ous de la papallona de la processionària del pi i arriba el moment de fer tractaments fitosanitaris per combatre la plaga si no volem patir les típiques urticàries en els mesos de febrer i març. A Enginyeria MADI oferim un servei d'endoteràpia vegetal. Amb un tractament anual podem eliminar, dels arbres tractats, la processionària per un període d'un any. És un mètode d'aplicació que és molt respectuós amb el medi ambient i l'impacte ambiental és mínim, ja que l'insecticida és injectat directament al tronc de l'arbre. Un cop injectat l'insecticida a l'arbre, arriba a les fulles en poques hores, i en pocs dies començam a veure els seus efectes. Les erugues moren i el pi queda completament lliure de processionària. És un mètode molt recomanable quan es vol eliminar la processionària d'una zona. Recomanable a zone...